Voisitko syödä oman busineksesi?

18.9.2014, Spartan asiantuntija

Ole huoleti, business maistuu. Ja se busines on Sinun busineksesi.

Business tässä kontekstissa voi olla joko laaja-alaisesti yrityksen liiketoimintaa, liiketoiminta-alueesi, osastosi, tai ihan henkilökohtaisella tasolla sinun henkilökohtaista päivittäistä tekemistä.

Sinun busineksesi. Se tullaan syömään. Itseasiassa sitä nakerretaan parhaillaan – muru kerrallaan.

Sitä syö joku nykyisistä kilpailijoistasi, viranomainen tai Nassim Taleb. Tai ehkä sitä jäystää joku organisaatiosta, sinun tietämättäsi ja huomaatta ja varsinkaan sinulle kertomatta.

Merkkejä jäystämisestä saattaa olla jo nähtävillä. Suurelle yleisölle ne selviävät vasta jälkikäteen, jos silloinkaan.

Juksasin, ei Taleb Sinun businestasi syö. Sen saattaa tehdä hänen kuuluisaksi tekemä ilmiö ”Musta Joutsen”, josta hän teki samannimisen kirjan. ”Musta Joutsen on erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jolla on kolme luonteenomaista piirrettä: se ei ole ennustettava, sillä on valtava vaikutus ja osaamme kehitellä selityksen, jonka ansiosta se vaikuttaa vähemmän satunnaiselta ja ennustettavammalta kuin olikaan.”

Vaan oletkos aatelluna, jotta sehä voisit olla sie itte. Sinä Itse? Söisit oman busineksesi. Ryhtyisit kannibaaliksi. Joku synkkä ja kaunis päivä tekisit peliliikkeen. Purisit vasemman kätesi irti ja mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla koettaisit kasvattaa uuden tilalle. Tai hankkisit tekokäden. Joko vanhanmallin taskuun sujautettavan – sellaisen, jolla hihallekin on tekemistä. Tai hieman käytännöllisemmän, teknisesti edistyneemmän? Sellaisen, jolla voisi jonkinlaisia askareita tehdä.

Nimittäin. Kun syöt oman busineksesi, aloite ja ohjakset ovat Sinulla.

Tässähän ei mitään omaa ajattelua ole, Jack Welch tämän asian julkilausui: if you are going to be in a business that is being cannibalized, it is better to cannibalize yourself first”. Asiasta kiinnostuineille Forbes:lla on kohtuullisen hyvä artikkeli aiheesta.

Aasinsiltana tässä on, että Tivin CIO artikkelin mukaan ”It:stä tulee yhä enemmän liittolainen. Se on enemmän liiketoimintaa ja enemmän asiakaskeskeistä. Ja kun näin käy, it keskittyy yhä vähemmän pelkästään it:n vaan koko yrityksen toimintojen optimointiin”.

Joku teidän organisaation IT-osastosta on liikkeellä. Tai ehkä se on talousosastolta. Se ei välttämättä olekaan kannibaali. Onko se konsultti?

Mutta sieltä tulee muutos, ihan varmasti. Pienesti, isosti tai jollain tavalla, joka vielä tässä vaiheessa tuntuu käsittämättömältä.

Henkilökohtaisesti voit valita, miten suhtaudut muutokseen. Oletko aktiivinen vai passiivinen, puolesta vai vastaan? Varjeletko tuttuja omia kuvioitasi, vai lähdetkö mukaan uuteen – kollektiiviseen oppimiskokemukseen?

Väitän, että tässä maassa on ihan tolkuton määrä sähellystä eri organisaatioissa, yksityisellä ja julkisella puolella. Sähellystä aletaan suitsimaan. Naapuri tekee sitä jo, samoin kilpailijat.

Se on Sinun busineksesi ja tämä on Sinun näytöksesi. Mitä Sinä teet? Hyvää ruokahalua.

Spartan asiantuntija