Verkkokauppasurffaajan piina

28.1.2015, Spartan asiantuntija

Loppuvuonna vietin huomattavasti keskivertokuukausia enemmän aikaa nettikauppojen valikoimaa tonkien, kun hankin joululahjoja ja lapsen synttärijuhlia varten tarvikkeita. Parin verkkokaupan kohdalla ilahduin siitä, miten helppoa oli löytää joko etsimänsä tai jotain muuta kivaa. Usean verkkokaupan kohdalla revin hiuksiani koittaessani keksiä millä mystisellä hakusanalla löytäisin haluamani tuotteen, jonka tiesin olevan jossain kyseisen kaupan uumenissa.

Jos ensi jouluksi saisin toivoa verkkokaupoilta muutamaa asiaa, aloittaisin näistä:

Tuotenimet kuntoon: Yksinkertaiset, yksiselitteiset ja kuvaavat tuotenimet oikein kirjoitettuina, ei kryptisiä lyhenteitä.

Tuotekuvaukset kuntoon: Kappalemäärä, koko, paino, materiaalit… Mistä tuote on tehty, minkä kokoinen se on ja montako kappaletta kyseistä tuotetta tulee mukana? Esimerkiksi Loom Band -villityksen myötä törmäsin tuotekuvauksiin, joissa tuotenimi kertoi tuotetta olevan ”300/600 pcs”, eikä tuotekuvauksestakaan saanut tolkkua, montako kumirenksua pakkauksessa tulee. Tuotekuvauksen yhteyteen kuva olis kiva ylläri. Ja kuva mieluiten myytävästä tuotteesta, ehkä jopa parista eri kuvakulmasta ja zoomausmahdollisuudella.

Postikulut ja muut toimitustiedot selkeästi esille: Haluan tietää postikulut ja sen, pystyykö nettikauppa toimittamaan tuotteet minulle, ennen kuin rekisteröidyn ja kerron yksityiskohtaiset henkilötietoni mummoni tyttönimeä myöten.

Lupaukset kuntoon: Jos toimitusajaksi ilmoitetaan 5.12.-15.1., arpomishaarukkaa on ihan liikaa. Myös varastosaldo on osa lupausta. Lapsen toivoessa ”Juuri Sitä Tiettyä Aarretta” joulupukilta joskus pukkaa tuskanhikeä pintaan. Jos varastosaldotietoon voi luottaa, uskaltaa huokaista helpotuksesta eikä tarvitse hätyytellä ruuhkaista asiakaspalvelua kysyäkseen perusjutuista lisätietoja.

Ennen kuin verkkokaupan pistää pystyyn, taustajärjestelmät pitäisi olla kunnossa ja tuotetieto hallussa. Tuotetietoa taas ei saa haltuun ennen kuin ymmärtää mitä se edes on. Spartalta löytyy paljon osaamista tähän sparraustyöhön, alkuun pääsee vaikkapa kutsumalla meidät käymään.

Spartan asiantuntija