Tiedonhallinta vs elämänhallinta
26.5.2015, Spartan asiantuntija
Kimmoke tämän blogin kirjoittamiselle lähti ajatuksesta – minkälainen on kiinnostava yritysblogi? Mikä saa lukijan antamaan aikaansa blogille? Otsikko? Sisältö? Jokin muu? Netti pursuaa pidäkkeettömästi sisältöä – miten blogi X nousee kohinasta esiin? Jokaista meitä kiinnostavat erilaiset asiat, mutta uskoisin että elämänhallinta, tai haalea tunne siitä, kiinnostaa useimpia. Ja nyt en tarkoita laihdutus-, liikunta- tai parisuhdeohjeita.
Yksi tunnetuista (vai peräti ainut) teollisuusyritysbloggareista, Minna Patosalmi Ferroplanilla, on pohtinut hyvän yritysblogin tunnusmerkkejä . Genressä järjestetään kansallinen vuosittainen kilpailukin jossa tuomariston valintakriteereissä on mm. ” …Ratkaisevaa on toimiva ja kiinnostava kokonaisuus..” Vuoden 2014 voittaja oli OP-Pohjolan blogi. Alan asiaa monista lähestymiskulmista. Kiinnostaisikohan tämä blogi jotakuta..?
Onko tiedonhallinnassasi vikaa?
Spartan blogissa kollegani ovat kirjoittaneet asiasta ja toisestakin, usein arjen havainnoista. Tiedonhallinnan ”jutut” ovat lähellä sydäntämme ja hyvä keino konkretisoida tätä epämääräistä ”tiedonhallintaa” on etsiä esimerkkejä jokapäiväisestä elämästä. Se, mitä haasteita asian taustalta löytyy voi olla tarua ihmeellisempää. Henkilökohtaisesti olen törmännyt ilmiöihin, joiden takana on selkeästi yrityksen tiedonhallinnan haasteita, jotka sitten heijastuvat negaationa asiakaspalvelutilanteissa.
Olen tiedustellut asiakasyrityksen edustajilta näkemyksiä esim. oman asiakastiedonhallinnan terveydentilasta, kun homma ei ole mennyt asiakkaan kannalta ihan putkeen. Normipäivän vastaus on sormen kääntäminen järjestelmäihmisten ja ylipäätään järjestelmien suuntaan. Siellähän ne tiedonhallinnan mekanismit on. Tunnistatko itse omassa yrityksessäsi todelliset tiedonhallinnan prosessit ja ATK:t? Tiedonhallintaankin pätee sääntö: siinä, mitä ei ole olemassa, ei voi olla vikaa.
Onko elämänhallinnassasi vikaa?
Mukava ajatusleikki on rinnastaa elämänhallinta tiedonhallintaan. Mieti, mikä saa aikaan tunteen että ”elämä on hallinnassa”? Kun tuuli käy liian pitkään naamataulua vasten ja stressaa, ihminen alkaa pienentämään elämänpiirinsä ympyrän halkaisijaa hallittavaan laajuuteen. Henkilökohtaisella mikromanageerauksella ratkaistaan hallinnan tunteen puute, kunnes ympyrän kokoa pitää taas korjata. Valitettavasti ympyrän sisään jää joskus läheisiäkin, pahimmillaan kollegoitakin. Joissain organisaatioissa on havaittavissa samantyyppistä kuviota – kun pidetään vastuut, valtuudet ja poterot tukevasti paalutettuna, ovat reviirit hallittavissa. Organisaatiovinkkelistä tätä kutsutaan siilotoiminnaksi, josta seuraa tiedonhallinnan alueella yhteisen tiedon käsittelyä kuten se olisi henkilökohtaista omaisuutta. Elämänhallintaan pätee muuten sääntö: elämää ei voi hallita.
Homma sinulle
Kun pääsit blogitekstissä tänne asti, hieno juttu – one more thing…
Pyydän sinulta palvelusta: anna kuulua mielipiteesi yritysblogin sisällöstä ja tarkoituksesta!
Mikä tekee yritysblogista kiinnostavan?
Minkälainen blogittelu ei kuulu yritysblogiin?
Mikä sai sinut lukemaan tämän blogin tänne asti?