Miten on siilot luotu?

12.12.2016, Spartan asiantuntija

Aika moni lienee tuskaillut yrittäessään käyttää eri järjestelmien tietoja – ”miten tää on näin vaikeeta, jollei mahdotonta?”. Datan saanti toisen organisaation boksista voi osoittautua todella hankalaksi. Tuntuu kuin järjestelmien välille olisi tarkoituksella rakennettu muuri. Aloin pohtia, että mistä nämä muurit on tehty ja miten tiiliskivet on kasattu niin korkeaksi, että yli ei pääse. Tiedon yleiskäytön aurinko ei valaise tietomallintajan mäppäyskarttoja labyrintin pohjalla. Seuraavaksi siilonrakentajan ohje:

Syntaksi

Varmista, että tieto on rakenteen ja koodauksen suhteen täysin uniikki tekele. Mystinen formaatti voi varmistua jo sillä, että kyseinen databoksi on historialliselta ajalta ja skeema sekä muu dokumentaatio hukassa. Älä ainakaan käytä olemassa olevia standardeja, kuten W3C:n suositukset.

Teknologia

Osta epästandardit työkalut. Järjestelmä tulee suunnitella vain sen hetkiseen tarpeeseen suljetulla periaatteella. API tekeminen on turhaa rahan hukkaa, älä ainakaan dokumentoi sitä, jos sellainen tuli tehtyä. Modulaarisuus on konsulttien kotkotuksia – koodaa kunnon jämerä monoliitti.

Prosessi

Jostain se tieto tulee, käsitellään ja viedään jonnekin. Kyllä ammattilaiset tietävät miten toimia, turhaa sitä automatisoimaan. Mitä paremmin rajaat tiedon vain omaan käyttöön, sitä ketterämpää sitä on itse muokata ja määrätä. Koska prosessia ei ole kuvattu ei sitä kannata antaa kenenkään varsinaiselle vastuulle.

Organisaatio

Ihmisten ja toimintojen organisointi tulee tehdä paikallisen optimoinnin ehdoilla. Järjestä eri yksiköille ihan omat tavat toimia. Estä tiimienvälinen turha pulina. Palkkaa enemmän kuin riittävästi keskijohtoa ja palkitse vain niitä jotka eivät aidan yli kurkota ja maksimoivat vain oman sorvin tuotantoa.

Liiketoimintamalli

Älä päästä itsekästä asiakasta sotkemaan suunnitelmia epärealistisilla vaatimuksilla ja hulluilla ideoilla. Tee kaikki itse. Vanhassa on vara parempi, uusien kanavien käyttäminen vain hankaloittaa hallintaa. Posti paketti joka maksetaan noudattaessa – on selkeä konsepti. Digitaalinen liiketoiminta, jos se on pakko konsulttien painostuksesta laittaa pystyyn, hoituu veppisivulla, josta sen postipaketin voi tilata.

Ihmiset

Hyvä keino on jättää ihmiset huomioimatta kokonaan. Kyllä muurahaiset polkunsa löytää. Toinen strategia on ohjata toimintaa armeijassakin toimivalla hierakisella käskytyksellä. Pelko on paras motivointi, sen tiesi jo Stalin. Kaikki uteliaat luonteet tulee oikaisuhoitaa keskittymään päivittäiseen puurtamiseen, tajuavat kyllä lähteä kävelemään lopulta. Bisnes ei ole mitään jakamistaloutta, terve ahneus ohjaa paremmin tuloksiin kuin hyväntahtoinen tiedonjakaminen. Lähtökohtaisesti NIH-filosofia (not invented here) estää turhien kotkotusten leviämisen.

Lopuksi voi todeta, että jos kaikista varotoimista huolimatta onnistut saamaan dataa toisesta purkista, todennäköisesti se on laadultaan niin kehnoa että et sitä pysty järkevästi käyttämään – aamen.

Spartan asiantuntija