Naivien pilvilinnojen rakentajien puolesta

Jos saisin päättää mitä tekisin työkseni, vastaukseni olisi, juuri tätä, sillä minulla on maailman paras työ.

Ville Tolvanen kirjoitti hyvin blogissaan otsikolla ”Kuinka elossa olet tänään?” : ”Harva meistä osaa piirtää työelämänsä elinkaaren, aniharvat pohtivat mihin aidosti ovat matkalla tai edes muistavat ymmärtää, että tulevaisuus taitaa olla pääosin omissa käsissä. Vähintäänkin sitä saa mitä tilaa ja joskus sitäkin parempaa. Emme voi vaikuttaa eiliseen emmekä huomiseen, tehdään siis kaikki mitä tänään tehtävissä on. Carpe Diem.”

Olen Villen kanssa samaa mieltä. Harvat meistä miettivät loppujen lopuksi millaista työstä he saavat oikeasti täyttymystä. Vielä harvemmat sitä, sopivatko omat periaatteet ja arvot yksiin työnantajan arvojen kanssa. Liian moni jää paikoilleen valittamaan, passivoituu ja kyynistyy.

Spartaa lähdettiin alusta pitäen rakentamaan niin asiakkaille arvoa tuottamaan, mutta myös työpaikaksi, jollaisessa olemme aina halunneet olla töissä. Kaikilla meillä on takanamme useita työpaikkoja. Toiset parempia kuin toiset. Kuten sanoin, on helppo jäädä huutelemaan puskista, valittamaan ja pistää kädet puuskaan. Me valitsimme toisen tien. Lähteä rakentamaan itse sellaista yritystä, joka pohjautuu meidän tärkeinä pitämiimme periaatteisiin. Periaatteisiin, jotka näkyvät jokapäiväisessä työnteossa, eivätkä vain juhlapuheissa.

Mitä nämä periaatteet sitten ovat? Tässä muutama esimerkki:

Meillä päätetään yhdessä jokainen suurempi asia. Kaikkien mielipidettä kuullaan ja kaikkien mielipide on samanarvoinen. Voin kuvitella kyynisimpien lukijoiden ajattelevat ”helppohan se tuossa vaiheessa on kun olette noin pieni yritys. Odottakaa vaan kun kasvatte!”. Niin teemmekin ja aiomme jatkossakin pitää huolta siitä, että jokaisen spartalaisen ääni tulee kuuluviin.

Kuten työpaikkailmoituksessamme kirjoitetaan; Emme tee töitä kusipäiden kanssa. Provosoivasti sanottu, mutta siihen on hyvä syy. Olemme mieluummin kasvamatta ja palkkaamatta ketään, kuin palkkaisimme meille vääriä tyyppejä. Uskomme toisistaan, työstään ja yhteisestä työpaikastamme välittävien tiimipelaajien tuottavan enemmän tyytyväisiä asiakkaita kuin egoististen starojen. Hyvä fiilis ja toisten vankkumaton tuki, sekä tiedon jakaminen varmasti näkyy myös asiakkaillemme.

Asiakkaalle tuotettu arvo on tärkeintä. Siksi myös se toimii mittarinamme, ei tehokkuus tai se kuinka paljon pystyy laskuttamaan. Koska asiakkaan maksama korvaus työstämme perustuu aina asiakkaan arvioon tuotetusta arvosta, ajaa se luonnollisestikin meitä tekemään työmme mahdollisimman hyvin. Tämä on paras tae työmme laadusta asiakkaillemme. Olemme saaneet muutamia hymähtelyitä osaksemme arvolupauksemme vuoksi kuten ”meinaatteko te oikeasti tehdä tuolla tavoin kannattavaa businesta?”. Kyllä. Me meinaamme. Meinaamme ihan oikeasti tehdä businesta tuottamalla asiakkaalle rehellisesti arvoa.

Uskomme sitoutumiseen ja luottamukseen. Puolin ja toisin. Meillä on töissä fiksuja ihmisiä, jotka osaavat tehdä fiksuja päätöksiä. Ihmiset tuppaavat käyttäytymään juuri niin kuin uskot heidän käyttäytyvän. Joten on parempi kiinnittää huomiota oikeiden ihmisten palkkaamiseen ja heidän kannustamiseensa kuin kirjoittaa kymmeniä ohjeistuksia.

Mielestäni yrityksen arvojen ja periaatteiden onnistumisen todellinen mittari on se, miten ne näkyvät jokapäiväisessä työssä ja tuottavatko ne enemmän hyvin- kuin pahoinvointia yhteisöön. Sitä saa mihin kannustaa, mitä hyväksyy ja millaista esimerkkiä näyttää.

Meillä periaatteillamme on ollut seuraavanlaiset seuraukset; Me kaikki kehitämme, sparraamme toisiamme, väittelemme, venymme, joustamme ja annamme toisillemme aplodeja. Meillä halutaan kantaa vastuuta, nauretaan, välitetään, ollaan toisillemme avuksi ja varsinkin tunnetaan suurta ylpeyttä siitä mitä tehdään.

 

Maria Jokela